Felhívás

Találkozzunk június 4-én ismét és az „összetartozás tánca” erejével hirdessük összetartozásunk fontosságát itt a Kárpát-medencében

Tisztelt Polgármester – és Intézményigazgató Asszony / Úr!

Egy Dunamocsról induló nemes kezdeményezés kapcsán szólítjuk meg ismét Önt! A gyászos emlékezetű trianoni békediktátum mindannyiunk életét meghatározta, a nemzeti sorstragédia keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként – igazi méltó emlékezés által szeretnénk egy felemelő, közösségépítő formára váltani a veszteséget. Egészséges, öntudatos nemzetként, erős közösségként csak akkor van lehetőségünk egy boldog jövőképre, ha nem a begyógyítatlan sebek feltépésére, hanem a hagyományaink, kultúránk ápolására fordítjuk figyelmünket.

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. Jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokból. Együtt, közösen! Pontosan ennek jegyében várjuk, hogy legyen partnerünk a kezdeményezésben, miszerint óvodások és alapiskolások – pedagógusaik irányításával polgári táncok bemutatásával kívánják emlékezetessé tenni az idei Nemzeti Összetartozás Napját. Figyelmünk a jövő generációjára vetül, a saját be nem teljesített lehetőségeinkre.

Legyen részese 2023-ban is, hogy június 4-én Felvidék megannyi pontján egyazon órában ugyanazokat a táncokat táncoljuk, ugyanazon énekeket énekeljük, amelyek nemzedékeknek voltak meghatározó tánca, éneke. Hogy egyszerre, ugyan nem azonos helyen, de egyazon kultúrától ihletve, ugyanazon közösség szellemiségét gyarapítva a művileg épített határokon túlmutatva találjunk újra egymásra, és lehessünk itthon otthon. A bemutató elsődleges célja, hogy a tánc erejével hirdesse határokon innen és túl, a nemzeti összetartozás, a magyar összefogás és szolidaritás fontosságát, mely kizárólagos záloga lehet jövőbeni megmaradásunknak és gyarapodásunknak szülőföldünkön.

A kezdeményezéshez csatlakozott Korpás Éva, háromszoros Harmónia- és kétszeres Fonogram-díjas, valamint a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett felvidéki népdalénekes, a hazai zenei élet egyik meghatározó előadóművésze, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a horvátországi és a vajdasági magyarság is.

Tisztelettel felkérjük Önöket, csatlakozzanak a felhívásunkhoz.

Visszajelzést az info@osszetartozastanca.sk mailcímen kérünk. Óvodák, iskolák, gyermektánccsoportok, táncegyüttesek, néptáncosok stb. jelentkezését várjuk!

Regisztráció a weboldalunkon, ahol a felhívás is megtalálható:
www.osszetartozastanca.sk

A regisztrációt követően nincs más teendő:

  • megtanulni a táncot (a tánc lépései itt érhetőek el, ahogy a tánc zenéje – Korpás Éva: A pozsonyi sétatéren – is:)
  • lehetőség szerint népviseletbe öltözni
  • Az egész kezdeményezés központi eseménye 2023. június 4-én 15:45 órakor lesz. Minden kis táncost az egész Felvidékről szeretettel várunk Komáromba, a Klapka térre egy közös táncolásra. Korpás Éva és zenekara közreműködésével mutassuk meg, hogy együtt egy összetartó közösséget alkotunk. Legyünk minél többen! A tavalyi év tanulságait levonva idén a komáromi központi rendezvényre jelentkező csoportok számára a regisztrációk érkezési sorrendjében kifogjuk jelölni a Klapka téren a helyüket és minden csoportnak lesz egy felelőse, aki táblával fogja jelezni a csoport helyét
  • Akik nem tudnak részt venni a központi rendezvényen, azok a saját településükön ugyanabban az időben perdüljenek táncra, melyről lehetőség szerint készítsenek felvételt és küldjék el az info@osszetartozastanca.sk címre (nagy méretű fájlok esetén természetesen küldhetik fájlküldő honlapokon is)!

Találkozzunk június 4-én 15:45 órakor Komáromban, a Klapka téren, illetve a Kárpát-medence bármely pontján!

 

Üdvözlettel:

Szőttes Kamara Néptáncegyüttes,

Korpás Éva,

Jókai Andrea (Szövetség Dunamocs, önkormányzati képviselő),

Zink Vass Nóra (a Szövetség titkára)

kezdeményezők